Хостинг – безплатен или платен

В цифрово-дигиталната ера на 21 век е немислимо да не сме достатъчно добре информирани какво е хостинг, какви видове услуги се предлагат на пазара, какви са разликите между тях и изобщо благодарение на какво функционира т. нар. интернет.

Безплатен хостинг по света - dpanov.com

Какво е хостинг

Най-просто казано хостингът е пространство в интернет, което наемате срещу определена такса. В България и по света съществуват фирми, които притежават сървъри и огромни централи, които разполагат с много място, което имат право да отдават под наем.

Представете си го по следния начин – група от хора притежават собствен остров на планетата и го застрояват с цел да го населят. Съответно те предлагат различни варианти – едноетажни къщи, двуетажни къщи, блокове с апартаменти, дори бунгала за наемане. Вие като наемател наемате жилище, което смятате, че ще ви е необходимо и го обзавеждате по свой вкус.

За да направим асоциация – групата от хора са хостинг компаниите, островът са сървърите, различните жилища за отдаване под наем – хостинг пространството, което наемате и правите с него, каквото пожелаете.

Съответно хостингът е мястото, на което се съдържа файловата структура и базата с данни на един сайт, за да може той да е коректно достъпен в интернет.

За да може да съществува сайта, са му необходими три компонента – име (домейн) + файлова структура (съдържание) + база данни (магическата пръчка, която преобразува файловата структура в една цялост).

Хостингът е мястото, на което се намират и трите компонента, за да съществува всеки един сайт и онлайн магазин онлайн. Съответно, когато има грешка в някой от трите компонента, сайтът се отваря, но изписва определен код за грешка.

Superhosting ⫸ – използвай промо код DPANOV за 10% допълнителна отстъпка

ICN ⫸ – използвай промо код 10IDEAMAX за 10% допълнителна отстъпка

Jump ⫸ – използвай промо код DPANOV за 10% допълнителна отстъпка

 

Какво е домейн

Както вече споменахме, домейнът е един от трите нужни компонента, за да може да е достъпен сайта.

Домейнът представлява името, което получава сайта, за да може да бъде посещаван от потребителите в интернет.

В случая домейнът на сайта, в който четете тази статия е „dpanov.com“. За да е още по-ясно, човекът, решил да си направи сайт, е важно да закупи домейн име по свой избор.

В моя случай аз съм избрал думата „dpanov“. Останалата част от цялостта „.com“ е окончание, което също вие избирате. В света не може да съществува абсолютно едно и също домейн име + окончание два пъти, т.е. никой друг не може да притежава „dpanov.com“ освен аз.

Все пак, ако някой също харесва „dpanov“ може да избере друго окончание, но различно от „.com“. В света съществуват над 1000 опции, сред които са .net, .eu, .info, .store, .pro, .bg. .бг и т.н.

 

Списък със сайтове за безплатен хостинг

Безплатен хостинг

В света от десетилетия съществуват безплатни варианти за хостинг услуги, които се препоръчват за хора, които нямат достатъчно бюджет за професионална изработка на сайт, който да се хоства на скъпи сървъри.

Рядко ще попаднете на официален сайт на реномирана компания или утвърден онлайн магазин, които използват подобен вид услуга, но все пак те се срещат и дори по-често, отколкото си мислите, в глобален план.

Минус е, че при този вид наемане на интернет пространство, имате ограничения, които всъщност не позволяват да разполагате с достатъчен ресурс, за да привличате голям трафик. Плюсът е, че по всяко време може да се възползвате от платен план, който да разшири опциите ви.

Подготвих списък с 11 подходящи компании в интернет, от които може да се сдобиете с безплатно пространство за сайт или с такъв на много ниска цена:

 

Blogger

Това е продукт на Google, който е един от първите достъпни на онлайн пазара, още в края на 90-те години. Имате право да регистрирате собствено домейн име от типа ime.blogspot.com, както и ако решите да закупите собствен домейн от първо ниво.

Съществуват стотици темплейти, благодарение на които сайтът ви може да изглежда по начин, по който си го представяте.

Blogger >>

 

WordPress

WordPress е една от най-известните CMS (Content Management System) – система за управление на съдържанието.

Около 36% от сайтовете в света използват WordPress като CMS, но тук е редно да се направи разграничение, тъй като тази система служи за създаване на сайтове, докато WordPress.com е идентична на Blogger платформа, в която може да създадете напълно безплатно сайт с помощта на този CMS.

Имате богат избор от теми и модули, с които може да разчупите сайта по начин, който ви харесва на вас.

Wordpress >>

 

Wix

Ако търсите вариант за по-професионално изглеждащ сайт или блог, може би е редно да се доверите на тази платформа. Повече от 100 милиона потребители я използват, включително дори за създаване на бизнес сайтове и малки онлайн магазини.

Опциите са изключително много, като освен от безплатния план, може да се възползвате по всяко време и от някой от платените планове.

Wix >>

 

Weebly

Weebly е прекрасна възможност за стартиране на оналйн присъствието ви, тъй като съдържа богат избор от теми, модули и инструменти, с които да оформите прекрасна визия.

Може да направите собствен онлайн магазин и да продавате продукти чрез него. Разполагате и с безплатен SSL сертификат, както и с възможност по всяко време да преминете на платен план, ако имате нужда от по-широк набор от инструменти за по-добро онлайн представяне.

Weebly >>

 

000webhost

Трите нули в началото на името са достатъчно ясни за това на каква стойност е тази услуга. Разполагате със т. нар. сайт строители, които улесняват създаването на сайтове за хора, които нямат програмни умения.

В самите сайтове няма реклами, както и не съществуват никакви скрити такси и условия. Имате възможност да създадете сайт с визия, каквато си представяте.

000webhost >>

 

Sites.google.com

Още един продукт на Google, който за ралзика от Blogger, е предназначен за хора с малък бизнес, които не желаят да отделят бюджет за създаване на професионален уеб сайт.

Получавате до известна степен лимитирани възможности за дизайн, но и всичко най-нужно за нуждите на онлайн присъствието на бизнеса ви.

Sites Google >>

 

Awardspace

Може би едно от най-добрите безплатни предложения за на пазара. Разполагате с всичко най-нужно, включително и CMS платформи за инсталация с един клик (WordPress и Joomla).

Компанията е от 18 години на пазара и е едно от утвърдените имена в сектора.

Awardspace >>

 

Googiehost

С предложението за безплатен хостинг, получавате и cPanel, както и Cloudflare, които са особено полезни за управлението на сайтове.

Хостваните сайтове са около 200 000 в цял свят, което като цяло е малка бройка, но бързо напредват, тъй като предлагат посочените по-горе две опции, които рядко се срещат при офертите за безплатни услуги.

Googiehost >>

 

Hostinger

Това е услугата, която ви позволява всичко. Няма никакви ограничения!

Безплатен строител на сайтове, инсталация на WordPress, back-up ежедневно, SSL сертификат и всичко това само за $ 0.99 на месец

Hostinger >>

 

Ipage.com

Хостин компания на 22 години, доказала с времето, че може да върви напред с всички дигитални промени.

Неограничено дисково пространство, трафик и напълно безплатен домейн. Лесна направа на онлайн магазин!

Възползвай се от 75% отстъпка само днес, кликвайки тук:

Ipage >>

 

Bluehost

Този провайдър е известен с високото си качество на обслужване на много ниска цена.

С хостинга получавате безплатен домейн, CloudFlare CDN, неограничено дисково пространство.

Вземи 63% само днес, кликвайки на този линк:

Bluehost >>

 

Фирми за споделен хостинг онлайн

Споделен хостинг

Хостингът, който е споделен, се нарича по този начин, тъй като на един огромен ресурс, от гледна точка на възможност за съхранение на информация, са разположени десетки, стотици, а понякога и хиляди сайтове.

Обикновено компаниите предлагат няколко пакетни предложения от този тип, създадени главно поради специфичните нужди на потребителите, които закупуват съответния план.

В повечето случай този вид хостинг е обвързан с неограничен трафик, back up на информацията и други опции, които са индивидуални за всяка фирма.

Сред най-важните параметри, които подлежат на промяна, в зависимост от избора на клиента, попадат:

  • Размер на дисково пространство;
  • Брой пощенски кутии, които могат да бъдат създадени;
  • Количество бази данни;
  • Брой домейни – освен основния дали е възможно да има допълнителни домейни и поддомейни;
  • Наличие на софтуер, приложения, инсталатори с един клик;
  • И много други параметри, които може да сравните при всеки един провайдър на онлайн пространство.

Най-ниски цени за хостинг услуги от български компании при регистрация за една година:

Superhosting.bg – от 6,75 лв/м  (промо код DPANOV за 10% отстъпка)

ICN.bg – от 4,80 лв/м  (промо код 10IDEAMAX за 10% отстъпка)

Jump.bg – от 2,90 лв/м  (промо код DPANOV за 10% отстъпка)

 

Хостинг за Уърдпрес сайтове и магазини

WordPress хостинг

Този вид е специално предназначен за сайтове, които се изграждат и управляват чрез WordPress система.

Важно е да знаете, че WordPress сайт може да инсталирате на всеки вид хостинг. Идеята за създаването на този специален вид продукт за най-разпространената в света CMS платформа, е да улесни менажирането на акаунта и сайта.

Параметрите, които следва да се сравняват в компаниите не са по-различни от тези при споделения хостинг, но тук мащабите са малко по-големи, тъй като предлаганите ресурси покриват всички изисквания на платформата и осигуряват възможност за по-голям трафик, в повечето случаи.

Цени за WordPress хостинг в българските компании при поръчка за една календарна година:

Superhosting.bg – от 6,75 лв/м  (промо код DPANOV за 10% отстъпка)

ICN.bg от 7,68 лв/м  (промо код 10IDEAMAX за 10% отстъпка)

Jump.bg – от 8,50 лв/м  (промо код DPANOV за 10% отстъпка)

 

VPS хостинг оферти от компании

VPS хостинг

Този тип е предназначен за по-сериозните и мащабни проекти, макар че понякога се налага дори обикновен онлайн магазин да се възползва от параметрите му. Причината за това е много лоша инфраструктура и свързаност, която фигурира още от момента на изработката на текущия магазин или впоследствие, когато са прилагани промени по време на поддръжката му.

Разликата със споделения хостинг е, че при VPN, фирмата-доставчик на услугата предлага многообразни пакети, които включват в себе си следните параметри:

  • Брой ядра на процесора;
  • Количество RAM памет;
  • Размер на дисковото пространство;
  • Месечен трафик и т.н.

Тъй като този тип изисква по-сериозни познания и опит, за да може да се конфигурира коректно, самите доставчици предлагат опция да менажират и конфигурират избрания VPS. По този начин отпада задължението да имате на разположение опитен човек, който знае как се работи с подобни „машини“.

Цените за VPS хостинг в българските фирми са както следва:

Superhosting – от 18,56 лв/м  (промо код DPANOV за 10% отстъпка)

ICN – от 16,00 лв/м  (промо код 10IDEAMAX за 10% отстъпка)

Jump – от 10,80 лв/м  (промо код DPANOV за 10% отстъпка)

 

Хостинг за онлайн магазини

Онлайн магазинът е като всеки друг сайт с една основна разлика – през него може да продавате. Това означава, че функционалността на един интернет магазин е много по-сериозна и изисква по-големо обезпечение.

Именно поради по-горе посочения фактор в някои компании предлагат специално разработени хостинг услуги, които са предназначени за собствениците, които развиват онлайн търговия.

Пример за такъв тип на българския пазар е Jump, които предлагат този тип услуга на цена от 8,50 лв/м.

 

Строители на сайтове

Освен това хостинг провайдърите предлагат още една опция за бизнесите, които желаят да продават онлайн. Става дума за т. нар. site builders, чрез които може да направите само с няколко клика подходящ и добре изглеждащ сайт или онлайн магазин.

Superhosting.bg

При този доставчик има две отделни промо предложения, които касаят изработката на професионално изглеждащ сайт или магазин, без да има нужда да сме запознати с програмиране.

  • Изработка на онлайн магазин с Shopiko

Shopiko е перфектен вариант да стартирате със своя нов онлайн магазин, създаден буквално за няколко минути. Опциите са изключително много, получавате безплатен хостинг и връзка с оператор за онлайн консултации. Цените започват от 20,75 лв/м.

  • Изработка на сайт

Сайт билдъра на Суперхостинг предлага безплатен тест за 7 дни, разполага с готови шаблони, езикови версии и всичко нужно, за да получите професионално изглеждащ личен или фирмен сайт. Цените започват от 5 лв/м.

 

ICN.bg

В Ай Си Ен сайт билдърът позволява да изработите както сайт, така и онлайн магазин. Нямате нужда от никакви програмни знания, разполагате с всички необходими модули, които само с няколко движения на мишката изработват този дизайн, който вие желаете. Първият месец е безплатен, а цените започват от 3,95 лв/м.

 

Доставчици на хостинг услуги в България

Уеб хостинг фирми в България

Нашата страна е изключително привлекателна дестинация за IT инфраструктура. Разполагаме с държавни и частни университети, в които могат да се изучават тези дисциплини, както и с голям брой бизнес представители, предлагащи най-разнообразни курсове и обучения по темата.

Благодарение на този факт IT сектора е високооценяван не само от родните специалисти, но и от тези в чужбина. Съответно средата е изключително подходяща за предлагането на хостинг и домейн услуги.

В страната функционират няколко фирми, които имат опит вече от 15-20 години, други са с по-малък опит, а някои дори са клонове на чуждестранни конгломерати.

По-долу ще откриете информация за най-големите и предпочитани от потребителите компании за предоставяне на онлайн услуги в страната, кратка информация за тях и какви услуги предлагат.

Също така може да се възползвате от подарък – промо код за отстъпка за закупуване на хостинг и домейн от тях.

 

Цени на хостинг услуги

В статията до момента разгледахме опции за безплатен чуждестранен хостинг, както и за няколко много евтини варианти.

Също така посочих най-ниските цени за разнообразните решения, които се предлагат от някои дружества в страната.

Важно е да отбележим, че не винаги цената е предимство и не трябва да търсим задължително възможно най-евтиното решение. Понякога това е добър вариант, но в други случаи – не е.

Цените на хостинга се влияят от параметрите, които се предоставят за използване. Именно заради това е изключително важно да се запознаете детайлно с информацията и да изберете този продукт, който отговаря на нуждите ви.

Разбира се, винаги може да преминете на друг план в същата компания или да трансферирате сайтовете и домейните си в друга фирма, но препоръчвам това да се прави в краен случай.

Ако нямате нужните знания и не знаете от какво имате нужда, консултирайте се със служителите на фирмите и те ще ви насочат към най-доброто решение за вас.

 

Superhosting.bg

Суперхостинг присъства на българския пазар от 2005 година, като в момента може би е най-голямата хостинг компания в България.

Според информацията в техния сайт, те се грижат за коректната работа на над 200 000 сайта, като предлагат денонощна техническа поддръжка, сигурност и надеждност, DDoS защита и 30-дневна гаранция.

Услугите, които предлагат, включват:

  • Хостинг;
  • WordPress хостинг;
  • Закупуване на домейни;
  • Shopiko – създаване на онлайн магазини;
  • Сайт билдър – изработка на сайтове;
  • SSL сертификати;
  • VPS и наети сървъри.

Компанията редовно предлага намаления на хостинг и промоции за домейн имена. Всеки може да се възползва от допълнителна отстъпка при поръчка на нови услуги, ако разполага с промоционален код.

Промо код за отстъпка в Суперхостинг за 10% намаление – DPANOV

Superhosting ⫸

 

ICN.bg

Историята на ICN датира от далечната 2004 година, когато всичко започва в един гараж… История, която вероятно ви е позната от разказваното за някои от най-известните технологични компании в цял свят.

Фирмата е получател на различни награди през времето на съществуването си, тъй като е сред най-иновативните и добре представящи се фирми в областта на IT услугите.

Какво предлагат ICN?

  • Хостинг;
  • WordPress хостинг;
  • Закупуване на домейни;
  • Сайт билдър – изработка на сайтове;
  • SSL сертификати;
  • VPS и наети сървъри;
  • cMailPro – бизнес имейл комуникация.

В сайта на фирмата може да откриете редовно промоции на разнообразни домейн разширения, както и намаления на услугите. Използването на промоционален код дава правото на допълнителна отстъпка за посочените услуги.

Промо код за отстъпка в ICN за 10% намаление – 10IDEAMAX

ICN ⫸

 

Jump.bg

Джъмп са сравнително по-млада компания на пазара, която обаче много бързо разширява своята дейност, благодарение на отличните услуги, които предлага на своите клиенти.

Те са на пазара от 2011 година, като до момента предлагат качествено денонощно техническо обслужване, избор от разнообразни решения и полезни помощни статии.

Ето и списък на предлаганите услуги:

  • Хостинг;
  • WordPress хостинг;
  • Хостинг за онлайн магазини;
  • Хостинг за онлайн радио;
  • Закупуване на домейни;
  • SSL сертификати;
  • VPS и наети сървъри.

В сайта на Jump ще откриете хостинг намаления и многообразни промоции  за регистрация на домейн имена.

Промо код за отстъпка в Jump.bg за 10% намаление – DPANOV

Jump ⫸

 

Заключение

Аз съм използвал услугите както на безплатни доставчици, така и  до ден днешен използвам продукти на посочените български хостинг компании. Всички те във времето са доказали професионализма си, макар че понякога могат да се открият моменти, в коите са показвали определено ниво на слабост.

Въпреки това препоръчам да използвате услугите на всяка една от тези български фирми, тъй като те са сред лидерите в страната, а вероятно фигурират и в списъка на най-качествените фирми в цял свят. Още повече, че добрата услуга е изключително важна за ефективната seo оптимизация, която бихте направили на своя проект онлайн.

Ако имате въпроси или желаете да се консултирате с мен коя опция от всички гореизброени ще е най-подходяща конкретно във вашия случай, моля пишете в коментарите.

PS:

Посочените цени в публикувания материал са валидни към месец юни 2020 година. След тази дата е напълно възможно да настъпят корекции. В случай на обновяване на информацията, непременно ще е посочена датата, към която са валидни цитираните цени.

Disclosure: В случай че кликнете на линк в този материал и направите покупка от съответния сайт, аз получавам афилиейт комисионна, която по никакъв начин не оскъпява поръчката ви, а точно обратното – предоставя възможност за намаление на цената в някои случаи.

Често задавани въпроси

Какво е хостинг?

Това е виртуалното пространство, което се наема за определен период от време. На него се поставят файловете, чрез които се визуализира всеки сайт в интернет. Хостингът може да бъде закупен, както от българска компания, така и от международна.

Цената също може да бъде много различна. На пазара се срещат както безплатни оферти с определени лимити, така и платени възможности, които включват по-голям и мащабен спектър от услуги. Двете най-големи компании в България за Суперхостинг и ICN.

Какви видове хостинг услуги има?

На пазара може да срещнете голяма разновидност от оферти, които могат да бъдат от общ характер или да са конкретно насочени към специални сайтове и магазини. Най-разпространеният вариант е споделения хостинг. Други оферти включват:
VPS или Cloud хостинг;
– Решения за сайтове, които са направени с WordPress;
– Специално за онлайн магазини и т.н.

Мога ли да използвам промо код за отстъпка в Superhosting.bg?

Да, разбира се. Може да използвате за всяка нова услуга промо код за Суперхостинг DPANOV, който предоставя 10% отстъпка от цената. При подновяване отстъпката варира.

Мога ли да използвам промо код за отстъпка за ICN?

Да, разбира се. Бихте могли да използвате за всяка услуга промо код за ICN 10IDEAMAX, който предоставя 10% отбив от цената. При подновяване офертата също е валидна.

Каква е разликата между домейн и хостинг?

Домейнът е името на сайта, който отваряте в интернет. Хостингът е мястото, където се съхранява файловата структура на сайта, благодарение на която се отваря същия онлайн при изписване на домейн името му.